Psi-Fryzjer.pl

Salonik pielęgnacji zwierząt "Kaprys"

smakołyki dla piesków

 

Ciasteczka Dla Psów Z Wątróbką I Tuńczykiem

Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej

1 puszka tuńczyka w oleju

1 marchew

2 jajka

60 ml oleju np. słonecznikowego

60 ml oleju lnianego

3-4 ząbki czosnku

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki maki razowej

Przygotowanie:

Wątróbkę myjemy i mielimy z dodatkiem czosnku, używamy do tego malaksera, maszynki do mielenia mięsa, lub po prostu naszych rąk i noża.

Do wątróbki dodajemy tuńczyka z oliwą, olej słonecznikowy, olej lniany, jajka, oraz umytą i startą marchew, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąki, także mieszamy, ciasto nie może być ani zbyt gęste ani zbyt rzadkie.

Formy do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez mniej więcej 20-25 minut.

Po upieczeniu ciasteczka kroimy.

 

 

Ciasteczka dla psa – składniki:

/dzięki foremce w kształcie psiej łapy uzyskałam 56 sztuk/

450 g bekonu

370 g wątróbki (użyłam z kurczaka)

130 ng mąki kukurydzianej

540 mąki pszennej (uniwersalnej, typ 550)

1 szklanka bulionu warzywnego / rosołu (najlepiej niesolonego)

Glazura:

3 łyżki ketchupu

białko z 1 jajka

Ciasteczka dla psa – przygotowanie:

Zaczynamy od podsmażenia boczku przez kilka minut. Wytapiamy z niego większą część tłuszczu.Po wysmażeniu mięso przekładamy do blendera. Tłuszcz wylewamy, zostawiamy tylko1 łyżkę do podsmażenia wątróbek.Smażymy je kilka minut, aż zaczną się niemalże rozpadać.Boczek miksujemy w blenderze.Dodajemy usmażone wątróbki i również je blendujemy.Dodajemy mąkę kukurydzianą. Mieszamy łyżką lub w blenderze (o ile sobie poradzi, gdyż konsystencja jest bardzo gęsta).Całość przekładamy do dużej miski / dzieży miksera.Dodajemy całą mąkę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji – brązowego piasku.Dolewamy szklankę bulionu i ponownie zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę (drewnianą dobrze jest wyłożyć przezroczystą folią). Dla ułatwienia z wierzchu nakrywamy je także folią i rozwałkowujemy aż będzie miało około 1 cm grubości.Przy użyciu dowolnej foremki (w książce wykorzystano psią kość, ale niestety nie mogłam jej zdobyć) przygotowujemy ciastka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ciastka pieczemy przez 2-2,5 h (w zależności od ich wielkości i grubości) w piekarniku nagrzanym do temperatury 105 stopni C (z termoobiegiem) lub 125 stopni C (bez tej funkcji). W tym czasie ciastka powinny się dobrze wysuszyć. Jeśli będą nadal wilgotne, to należy je doszuszyć, bo inaczej nie będą zbyt trwałe – wytrzymają maksymalnie kilka dni trzymane w słoiku w temperaturze pokojowej (dlatego najlepiej trzymać je w lodówce!).Wyciągamy je z pieca i smarujemy rozmieszanym z białkiem ketchupem, by powstała smakowita glazura.Obniżamy o 10 stopni C temperaturę w piecu i wsadzamy blachy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wciągamy blachy i po kilku minutach przekładamy ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia.Dobrze